Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těhotenství a porod.

14. 6. 2012

 

Běžné těhotenství trvá 36 až 40 týdnů. K porodu tak může dojít kdykoli v této době. Všechny maminky by jistě rády věděly, kdy přesně jejich chvíle přijde, ale určit přesný termín porodu je podle lékařů v podstatě nemožné. Nicméně vaše tělo vám leccos napoví. Jak to je doopravdy se známkami blížícího se porodu, jsme se zeptali porodníka Michala Kouckého.

 

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že nastávající maminka je jen jakási schránka a celý proces porodu i to, kdy k němu dojde, je v režii plodu. Lékaři jsou schopni jen hrubých odhadů. „Je hodně žen, které na sobě nic nepozorují a porodí pár hodin poté, co jim lékař po prohlídce sdělí, že stav jejich porodních cest je klidový a na porod to rozhodně nevypadá. Pak je hodně těch, které jsou otevřené, bolí je břicho a stejně porodí týden po odhadovaném termínu,“ vysvětluje porodník Michal Koucký.

 

1. Braxtonovy-Hicksovy kontrakce aneb poslíčci

Jde o kontrakce neboli stahy dělohy, které mohou pociťovat maminky už ve druhé polovině těhotenství, ale nejčastěji se objevují skutečně až na jeho konci. Jsou nepravidelné, ale mohou být i celkem bolestivé.

 

Co na to Michal Koucký: „Děloha vykazuje kontrakce po celý život ženy, tedy i mimo těhotenství, například při orgasmu či během menstruace. Bylo by tedy divné, kdyby zrovna v době těhotenství tyto stahy přestaly. Naopak děložní činnost se objevuje po celou dobu těhotenství, ale samozřejmě ke konci výrazně zesiluje. Jedná se o přípravu dělohy k porodu, která mu buď nárazově či opakovaně předchází v řádu dnů až týdnů. Jen podle poslíčků tak rozhodně nelze předjímat, kdy žena porodí.“

2. Únik mléka z prsu

Některým ženám se s postupujícím těhotenstvím stává, že se jim nalévají prsy, a občas dokonce dojde k úniku mléka. Nejde o žádné velké množství, spíš jen pár kapek. Někdy je to samovolné, jindy k tomu dojde, když třeba žena prs stiskne a podobně.

 

Co na to Michal Koucký: „Tohle neznamená vůbec nic, protože mléko se vyprazdňuje z prsu klidně i během prvního trimestru.“

 

3. Pokles dělohy

Jak těhotenství postupuje, plod se dostává níž. Ke konci těhotenství to na sobě některé maminky mohou i pozorovat, jako by jim jejich těhotenské bříško pokleslo.

Co na to Michal Koucký: „Je to další důkaz toho, že ke konci těhotenství děloha zesiluje svou činnost. Pracuje intenzivněji, dostává plod níže k pánevnímu vchodu. Pokles břicha řada žen pozoruje. Ale tento proces se děje týdny před samotným porodem.“

 

4. Bolesti v kříži

Některé maminky tvrdí, že pár dnů před porodem trpěly velkými bolestmi bederní báteře. Ovšem je otázka, zda jde skutečně o známku blížícího se porodu, nebo se jen ozývají devět měsíců namáhaná záda.

Co na to Michal Koucký: „Tohle je značně nespecifický příznak. Bolesti v kříži mají často opravdu původ v přípravné děložní činnosti na porod, ale stejně tak se může jednat o dopad velké zátěže páteře těhotnou dělohou.“

5. Odchod hlenové zátky

Část maminek si toho vůbec nevšimne, jiné pohled na jakýsi hlenovitý krvavý výtok v kalhotkách vyděsí. Opět jde o jev velmi individuální, ale jedná se o přípravu těla na porod.

 

Co na to Michal Koucký: „Děložní hrdlo produkuje po celou dobu těhotenství velké množství hlenu, kterého je na konci v souvislosti s přípravnými pochody více a více. Pokud hlen odejde a objeví se v něm krev, signalizuje to vrcholící zrací pochody a porod lze očekávat v řádu dnů.“

6. Průjem či řídká stolice

Říká se, že řada maminek má těsně před porodem zrychlenou peristaltiku. Buď mají řídkou stolici, nebo vyloženě průjem. Jak moc tohle značí blížící se porod?

Co na to Michal Koucký: „Řídká stolice může být obrazem toho, jak stahující se děloha masíruje střeva. Dost často tento jev provází bezprostřední start porodu.“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

poděkování

(Radka, 30. 8. 2012 10:25)

Děkuji Vám, dnes jsem v sedmém měsíci a mám potíže s některými veci, děkoji Vám že vedete tyto stránky a že se s vámi můžu kdykoli poradit ;) Jste super stránky ;)

DOBRÉ RADY

(Monika, 14. 6. 2012 17:12)

Děkuji vám za dobré rady. ;)