Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedno dítě, nebo víc? V čem jsou „ostřílené" matky jiné?

Netuší, co je čeká. Jsou poprvé těhotné a nechtějí nic podcenit. Studují příručky, nakupují výbavičku, a pak se urputně snaží být tou nejlepší mámou na světě. Když si po čase pořídí další dítě, bývá všechno úplně jinak. A v tomhle se prvorodičky a matky, co už mají doma více ratolestí, liší nejčastěji.

Být matkou je občas pořádná dřina, obzvlášť, když je to poprvé

V tom, zda máte jen jedno dítě, nebo už patříte mezi ostřílené matky, je velký rozdíl. Jde hlavně o zkušenosti. A ty se nejčastěji projevují takhle.

Končí období nejistoty

Nervozita a neustálé přemýšlení o tom, co je správné. To je pro matky „prvničky“ asi nejtypičtější.

A tak přes internet dychtivě diskutují s ostatními (bohužel většinou stejně nezkušenými) matkami, studují haldy dětských příruček, vedou si přesné záznamy o tom, kolik mléka jejich dítko vypilo, v každém pupínku vidí propukající neštovice. „Obecně matky s jedním dítětem na ně mnohem víc zaměřují svou pozornost, a často trvají na něčem, co pak s druhým dítětem vyhodnotí jako nepodstatné,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

S dalším dítětem ale tohle všechno zmizí a nejistotu vystřídá větší sebedůvěra.

Úzkost a upjatost nahradí uvolněnost

Výsledkem víry v sama sebe je mnohem větší uvolněnost. „U prvorodiček se mi vybaví matka, která kouká do knih, odškrtává si splnění jednotlivých bodů, jen se u toho zapomíná koukat do postýlky, co na to její drobeček. U dalšího dítěte je jakoby více napojená na potřeby miminka, spoustu věcí dělá intuitivně,“ popisuje psycholožka Danuše Jandourková.

Druhomatka už prostě ví, že nechat dítě v upatlaných teplácích není žádný smrtelný hřích, nebo že když se vzteká, klidně ho může nechat být, protože dřív nebo později řvát přestane. A dětem tenhle přístup svědčí. „Vycítí matčinu vnitřní jistotu a díky ní si je také mnohem jistější samo sebou, proto třeba nebývá tak uplakané a ukňourané,“ potvrzuje Anita Michajluková.

Zkušenosti....

Být matkou je občas pořádná dřina, obzvlášť, když je to poprvé.

S druhým dítětem jde všechno snáz, protože máte řadu zkušeností.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář